Tänk på det här om du ska sälja din Mac

Är det dags att uppgradera till en nyare Mac? Eller har du bestämt dig för att gå över till PC? Oavsett skäl till att du ska sälja din Mac, bör den göras redo för nästa ägare att ta över. Du vill säkerligen inte att köparen ska kunna ta del av den information som du har haft på datorn. Således är det viktigt att blåsa ur den ordentligt.

 

Ta en back up

Innan du säljer bör du ta en back up, det vill säga att du sparar ner all information som du har på den gamla datorn. Du har säkert bilder, appar, projekt, filmer och du vill förmodligen inte gå miste om allt detta när du blåser ur datorn. Således är ett rimligt förstasteg att helt enkelt spara ner den data som finns. Att till exempel göra en kopia på hårddiskarna är ett bra sätt att gå tillväga. Om du har många hårddiskar behöver givetvis var och en av dessa klonas för att du inte ska gå miste om informationen som finns på dem.

 

Se över dina konton och applikationer

iCloud. Itunes. Mailen. Sociala medier. Du har säkert många konton med personlig information och det gäller att se till att du är utloggad eller att vissa applikationer med personlig data är inaktiverade (eller bara tas bort, helt enkelt). Det kan till exempel handla om att ta bort kopplingen mellan din gamla Mac och din iCloud. Gör du det är du säker på att köparen inte kan komma åt information genom molnet.

 

Två av de mest betydande programmen är iTunes och iCloud.

 

  • Starta upp iTunes, tryck sedan på konto, auktoriseringar och sedan på Avauktorisera den här datorn. Skriv sedan in lösenordet till din Apple-ID och klicka på knappen för avauktorisering.
  • Innan du loggar ut från iCloud är det bra att se till att göra kopior på datan där, om du har något viktigt. Det här är endast för att vara på den säkra sidan. Informationen ska finnas där när du startar upp din nya Mac och kopplar upp dig.

Tänk också på data du har i kalendern och kontaktboken. Vidare är det bra att se till att logga ut från Meddelanden, appen som används för att till exempel skicka iMessage till andra med iPhone. Leta dig fram till utloggningsknappen i verktygsraden högst upp.

 

Ta bort all information på de interna hårddiskarna

När du är helt säker på att du har sparat ner all data du behöver, är det dags att blåsa ur hårddiskarna. Säkerställ verkligen att du har sparat ner det du behöver, eftersom det som sker är att all information raderas permanent. Om du råkar sätta igång detta utan att ha tagit nödvändig backup kan det gå att återställa viss data med hjälp av vissa programvaror. Det här är dock riskfyllt och absolut inte något man bör räkna med, eftersom det sällan går att återfå samtlig raderad data i vilket fall som helst. Var alltså noga med att du sparat den information du vill ha sparad innan du blåser ur din gamla Mac.

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>