Saker att upptäcka i iOS 11

iPhone har förändrats en hel del genom åren och så har givetvis också operativsystemet iOS 11. Apple brukar packa en ny stor uppdatering med mängder av nya funktioner som gör det lättare, eller roligare, att använda sin iPhone. Här delar vi med oss av några av funktionerna i iOS 11.

Fil-appen

Tidigare har det inte direkt funnit någon mapp i iPhone där du kan komma åt alla filer som finns på telefonen. I iOS 11 finns dock ”Files”, där du kan göra just detta. Vidare kan du här också kunna komma åt filer som är sparade i iCloud eller andra molntjänster. Files-appen är ett välkommet inslag som många iPhoneanvändare saknat i tidigare operativsystem.

Kör säkert

Alla känner nog till att det inte är särskilt säkert att pilla med telefonen och köra samtidigt. I iOS11 finns en funktion där du kan sätta telefonen i körläge, varpå den skickar ett meddelande till den som försöker nå dig. Meddelandet bestämmer du själv, men kan till exempel vara att du kör och att du återkommer när du är framme.

Roligare visning i fotoalbumet

Att titta på bilder i iOS 11 är inte som att göra det i de tidiga operativsystemen. Här kan du titta med olika effekter, till exempel bounce- eller loopeffekterna. Det här gör bildvisningen betydligt roligare! Det är endast på live-foton som de här effekterna kan appliceras.

 

Spelar musik du gillar

Siri har tidigare kunnat göra en hel del. I det nya operativsystemet för iPhone har Apple utvecklat talfunktionen än mer. Nu kommer Apple Music att lära sig din musiksmak, och vill du lyssna på någonting du gillar är det bara att be Siri att spela upp det.

 

Andra praktiska funktioner

Det finns flera praktiska funktioner i din iPhone som inte är nytt för iOS 11, men som du ändå kanske inte tänkt på. Till exempel:

 

  • Starta om enkelt. Genom att hålla in lås- och hemknapparna samtidigt i några sekunder kan du snabbt starta om din iPhone.
  • Ta en skärmdump. För att ta en skärmdump gör du precis som när du startar om din iPhone, men istället för att hålla in knapparna trycker du in dem samtidigt snabbt, och släpper på en gång. Du får då en skärmdump som sparas i bildprogrammet.
  • Gör det trevligare att surfa. Om du ofta läser på mobilen kan det kännas frustrerande med vissa hemsidors reklam och grafik som inte riktigt är mobilanpassad. I Safari räcker det med en knapptryckning på en symbol för att endast se text och bilder. Symbolen känns igen genom fyra horisontella linjer som ligger ovanpå varandra.
  • Ett enkelt sätt att till exempel skicka meddelanden medan du håller på med något annat, är att använda dig av dikteringsfunktionen. Du trycker bara på mikrofonen på tangentbordet och börjar prata. Du kan också få in radbyte, kommatecken, punkt och andra skiljetecken.
  • Läggdags. I klockappen finns en funktion som heter läggdags. Med den kan du sätta regelbundna tider för att lägga dig och gå upp, varje dag. Du ser enkelt hur lång tid det är kvar till läggdags och får dessutom påminnelser om du lägger dig för sent.

 

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>