Öka säkerheten på din Ipad

Säkerhet och smidighet går sällan riktigt bra tillsammans. När något är enkelt och snabbt, går det påfallande ofta hand i hand med att det också är relativt enkelt för någon att rucka på säkerheten. Det gäller i princip allting – säkerhet tar helt enkelt tid, nästan oavsett vad det gäller.

 

Men ibland går det att kombinera. Ett exempel på det är Touch ID, som finns både på Ipad och Iphone. Med den känner enheten helt enkelt av ditt fingertryck och tillåter dig att komma in – om det också är just du som håller fingret på hemknappen. Men vad finns det egentligen mer man kan göra för att öka säkerheten?

 

Sätt snabbare autolås

Om du bara har en lösenkod gör det enormt mycket för säkerheten. De flesta brukar ha det inställt att Ipaden ska låsa efter en viss tid, som kanske är på tre eller fem minuter. Om du vet med dig att du ofta glömmer att låsa Ipaden själv, kan du förkorta tiden för att öka säkerheten effektivt och enkelt. Om du lämnar Ipaden framme någonstans – olåst – finns möjligheter för någon förbipasserande att komma åt Ipaden och ev. känslig information. Om du däremot ställer in att Ipaden ska låsas snabbt, minskar du risken för att det här ska ske.

 

Så hur gör man då?

 

  1. Börja med att gå in på inställningar.
  2. Tryck på ”Visning och ljusstyrka”.
  3. Tryck på ”Autolås”.
  4. Du får nu fram flera alternativ. Du kan välja om du vill att den ska låsa sig själv efter 30 sekunder, en minut, två minuter, tre minuter, fyra minuter, fem minuter eller aldrig.

 

Det säger sig själv att ett säkrare val bör vara att välja så kort tid som möjligt för autolåset. Samtidigt kan det upplevas irriterande att ha låset inställt på alldeles för kort tid. Om du till exempel sitter och läser, utan att röra skärmen, kan skärmen låsa sig mitt i en mening. Här får man helt enkelt göra en avvägning, beroende på hur högt man prioriterar säkerhet respektive bekvämlighet.

 

Aktivera ”Radera Data”

Funktionen Radera Data är till för att skydda din personliga information. Om du aktiverar detta, raderas all data på din Iphone efter tio misslyckade försök med att slå in lösenkoden. Gör man detta bör man naturligtvis vara helt säker på att det inte finns någon risk att man själv tappar lösenkoden i framtiden. Har man lösenkoden under kontroll är det ett kraftfullt sätt att skydda sin integritet. Du aktiverar funktionen genom att följa dessa steg:

 

  1. Gå in på Inställningar.
  2. Tryck på Touch ID och Lösenkod
  3. Tryck in din lösenkod.
  4. Scrolla sedan längst ner och aktivera ”Radera data”.
  5. Du får nu upp ett läge där du bekräftar att du verkligen aktivera funktionen.

 

Om du inte redan har gjort det – skriv ner din nuvarande lösenkod på en lapp och förvara den säkert. Till exempel kan den läggas i ett kassaskåp (för maximal säkerhet), eller så kan du helt enkelt gömma lappen på annat lämpligt ställe i hemmet.

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>