iPhone 10 har en hög prislapp

Iphone X är ett efterlängtat släpp av många Apple-fans. Samtidigt kommer telefonen med en hög prislapp. Den billiga varianten av telefonen kommer att säljas för 11 500 kronor i butikerna.

 

Att lägga 11 500 kronor på en mobiltelefon är det inte alla som vill göra. De senaste åren har vi dock kunnat notera hur Apple höjer sina priser, och fortfarande kan sälja dem, förmodligen tack vare en lojal kundskara i hög grad. Samma fenomen har synts på datorer, där den senaste Macbooken har en skyhög prislapp.

Stor marginal i förhållande till produktionskostnader

Man kan anta att det höga priset hänger ihop med ökade produktionskostnader. Det här är dock bara sant till viss del. En analytiker berättar för Tech Insights att Iphone X kostar ungefär 25 procent mer än iPhone 8 att tillverka – men har en prislapp som är 43 procent högre. Så visst stämmer det att produktionskostnaderna har ökat, men det förklarar inte hela skillnaden.

 

Ett exemplar av iPhone X kostar ungefär 3 000 kronor att tillverka (357,50 USD). De förra modellerna har legat kring 200 – 250 dollar att tillverka, så att iPhone X får en högre prislapp är inget konstigt. Snarare är det just marginalerna som kan uppmärksammas. Mellanskillnaden mellan prislapp och tillverkningskostnad har ökat en hel del.

Inte bara produktionskostnader som spelar in

Samtidigt finns det givetvis andra kostnader förenade med att lansera en ny telefon. Det är alltså inte bara tillverkningskostnaderna som styr priset, givetvis. Områden som utveckling, marknadsföring och administration kostar också pengar och behöver finansieras med intäkter från försäljningarna. Dock har dessa områden uppskattats till ungefär 10 till 15 procent av det slutliga priset – så det finns fortfarande en rejäl prishöjning som inte direkt kan förklaras av detta.

Är den värd pengarna?

Givetvis är svaret subjektivt, och det finns säkerligen folk som tycker att den är värd pengarna, samtidigt som det finns många som inte tycker det. När man tittar på recensioner på nätet och olika tester är det dock inte bara rosor som skrivs.

 

Till exempel testade ett försäkringsbolag hur tålig iPhone X är. Resultaten visade att iPhone X är den ömtåligaste modellen som hittills testats av dem. Då ska det tilläggas att tidigare modeller inte direkt ansetts vara tåliga heller. Apple själva har hävdat att skärmen är den tåligaste någonsin, men det är inget som försäkringsbolaget, som testat modellerna, har märkt någonting av.

Dyr att reparera

Samtidigt som iPhone X i vissa läger alltså påstås vara den mest ömtåliga iPhone:n hittills, är den väldigt dyr att reparera. Enligt Apples prislista kostar till exempel ett skärmbyte strax över 3 000 kronor. Övriga reparationer kan kosta uppemot 6 000 kronor att få genomförda. De dyrare reparationskostnaderna förklaras med att skärmen både är tunnare och dyrare, samtidigt som telefonen har fler kablar, ett mindre moderkort samt ett delat batteri som är svårt att plocka ut. En sak är i alla fall säker: den som köper nya iPhone X gör troligen rätt i att investera i ett bra skydd på en och samma gång.

 

 

 

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>