Gör din Mac personlig med ikoner

På många sätt påminner Mac om ett hem. Visserligen kan det vara fint, rent och snyggt, men om det inte finns något personligt finns en risk att den inte riktigt känns som din. Som tur är finns det många saker man kan göra för att göra sin Mac lite mer personlig. I den här texten pratar vi främst om ikoner på skrivbordet, och hur man kan ändra dem.

Var hittar man ikonerna?

Det säger sig självt att du behöver ikonerna för att kunna göra skrivbordet mer personligt. Så vart hittar man då ikonerna? Vissa väljer kanske att göra dessa själva, men om man inte har kunskaper i bildbehandlingsprogram (eller bara inte har tid) kan man enkelt hitta ikoner på nätet. Skriv in fraser som ”Mac icons” eller ”icons for Mac” och du bör genast få fram relevanta hemsidor där du kan ladda ner olika samlingar av ikoner. Du har ganska mycket att välja på, så ta din tid att välja en kollektion som känns rätt just för dig.

 

Hur gör man?

Det finns lite olika sätt att ändra ikonerna på, kanske främst beroende på var man laddar ner dem ifrån. Genom vissa hemsidor får du ikonerna i form av tomma mappar som redan har ikonerna ditsatta. Du kan då enkelt kopiera ikonerna till andra mappar och övriga platser på din Mac. Det finns även sidor där du kan ladda ner bilderna direkt, men vi börjar med att gå igenom det andra tillvägagångssättet.

 

När du har laddat ner en samling ikoner sparas de som en .dmg fil på datorn. När du öppnar filen kommer den automatiskt att konvertera till en mapp. Från sidan vi laddar ner ifrån, får vi nu fram tre filer, varav en är en mapp i mappen med mängder av olika ikoner. Vi öppnar sedan mappen och högerklickar på en av mapparna och trycker på ”Visa info”. Där ser vi nu en miniatyr av bilden, som vi kopierar genom cmd + c.

 

För att då ändra på ikonen för hårddisken till exempel, går vi in i finder och högerklickar på disken vi vill ändra ikon på. Återigen trycker vi på ”Visa info” och ser en miniatyrbild av den aktuella ikonen. Genom att klicka på minatyren och sedan cmd + v (klistra in) har vi bytt ikon.

 

Stöder många olika format

Det går att använda ganska många olika typer av bilder för ikonerna. Apple stöder många olika format, eller åtminstone ett brett spann av storlekar. Det fungerar till exempel med 16 x 16-ikoner såväl som ikoner som är 1024 x 1024 pixlar stor. Större bilder används i så fall vanligen för Mac med Retina-skärm, vilket är vanligt i de lite senare modellerna. När du ska lägga in egna ICNS-ikoner krävs en lite annan process än den vi berätta om under rubriken ovan. Du gör det fortfarande genom att trycka på ”Visa info”, men du får då hämta ikonerna som du har laddat ner från en annan plats. Det går alltså inte att kopiera och klistra in som i processen beskriven ovan.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>