Frågor och svar om Mac

Finns det någonting särskilt du undrar om Mac? I sådana fall kanske du hittar din fråga och svaret på den här. Om du inte har något specifikt du tänker på, kan det fortfarande vara bra läsning för dig som äger en Mac eller som planerar att köpa en. Här har vi samlat några av de mest vanligt förekommande frågorna och svaren kring Mac och allt som hör till.

 

Jag råkade ta bort information på datorn. Hur kan filerna återställas?

Om du har råkat ta bort din hårddisk eller annan information du behöver, har du alternativet att gå till Time Machine eller något annat program för backups. Om du inte har tagit någon backup, finns en risk att du aldrig får se filerna igen. Det finns dock idag särskilda program som faktiskt kan hjälpa dig att återhämta borttagna filer. Om du inte har någon backup är det ett dylikt program du får hoppas på.

 

Min Mac startar inte. Vad gör jag?

Om din Mac inte startar kan det vara lätt att få lite panik. Du har säkert många filer och en hel del information som du behöver komma åt eller som skulle vara jobbigt att förlora. Om du får fram ett blinkande frågetecken när du försöker starta datorn kan din hårddisk ha skadats eller slutat fungera helt. Det du kan göra nu är att försöka starta datorn i återställningsläge. Om det här inte fungerar, kan du gå till Apples hemsida och få instruktioner kring hur hårddisken kan repareras.

 

Hur tar jag en skärmdump på Mac?

På andra datorer brukar det finnas en knapp som heter Print Screen. På Apples datorer finns ingen sådan. Istället fungerar kortkommandot cmd + shift + 3 för att ta en bild av hela skärmen. Om du istället vill ta en skärmdump av endast ett område på skärmen, använder du ovan nämnda kommando men trycker ner fyran istället för trean. Din muspekare förvandlas då till något som liknar ett sikte. Med det kan du markera det område du vill få en bild av. Tryck ner musplattan, markera och släpp sedan musplattan när du har markerat klart.

 

Kan jag ändra landet mitt Apple ID är registrerat i?

Vissa väljer att registrera sitt Apple ID i ett annat land. Det här kan då till exempel vara för att man vill köpa något som bara är tillgängligt i Apple Store i vissa länder, eller så kan det helt enkelt vara för att man har flyttat utomlands. Du kan byta land i ditt Apple ID – men du kommer att förlora tillgång till alla köp du har gjort. Vissa menar att det finns sätt att komma runt det här. Sök på nätet för att hitta tips och tricks kring detta.

 

Siri stavar fel?

Siri stavar ibland fel på vissa ord, i synnerhet namn. Om det är angeläget att lösa detta kan du lägga till namnet som kontakt, korrekt stavat. Det här kan ibland lösa saker, och Siri kanske nu uttalar namnet på rätt sätt framöver.

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>