Fem snabba tips för din Ipad

En Ipad kommer med många funktioner. De flesta känner knappast till alla små och smidiga saker man kan göra för att underlätta användandet. De flesta är väldigt praktiska – medan andra mest är till för att roa. I den här texten tar vi upp några användbara tips för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av din Ipad.

 

Använd mappar

Ett enkelt sätt att organisera dina filer på är att ha dem i mappar. Till exempel kan du ha en mapp för sociala medier, en för TV, en för radio och en för sport – beroende på vad dina intressen är givetvis. Håll helt enkelt in fingret över en app i några sekunder, tills du märker att ett litet kryss kommer upp i ikonens hörn. Därefter är det bara att dra appen och släppa den över en annan app, som du vill ska hamna i samma mapp som appen du drar. För att sedan få snabb tillgång till dina mappar kan du lägga dem i docken, det vill säga området längst ner på skärmen, där man ofta har safari och mailen, till exempel.

 

Se vilka program du har igång

När man har använt plattan ett tag finns en viss risk att man har flera tiotals program igång. För att se vad du faktiskt har igång på telefonen, är det bara att dubbelklicka snabbt på hemknappen. Du kan då bläddra bland alla applikationer som du inte har stängt av. Ibland kan det vara bra att rensa lite och stänga av alla appar som faktiskt inte behöver ha igång för tillfället.

 

Glöm inte kontrollcentret

Om du sveper uppåt med fingret från skärmens absoluta botten får du fram kontrollcentret. Här får du snabb tillgång till en rad olika funktioner. Till exempel kan du stänga av och sätta på wi-fi, bluetooth och ljudet. Du har här också snabb tillgång till exempelvis Airplay och Night Shift. Om du sveper med fingret åt vänster kommer du åt musikspelaren.

 

Styr bland notifikationerna

Det är lätt att låta antalet notiser man får gå överstyr. I farten kan det hända att man godkänner notiser, trots att det egentligen är något man inte vill ha. För att ändra detta går du till Notiser i Inställningar, och du får då fram en lista på i princip alla applikationer du har. Tryck då på dem för att ändra hur du vill ha notiserna från respektive app.

 

Spara på batterierna

Det är lätt att känna att batteriet fullkomligt dräneras ur Ipaden efter ett tag. För att få mer kontroll över hur du förbrukar kraften som finns, kan du gå in på Batteri i Inställningar. Här ser du vilka appar som drar mest batteri, både under de senaste 24 timmarna och de senaste fem dagarna. Här kan du också välja att visa batteriprocenten högst upp i högra hörnet, samt få tips om hur du kan vara lite mer energismart. Tittar du här regelbundet kan du få Ipadens batteri att räcka lite längre.

 

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>